Irodai programok


Mint ahogyan a neve is utal rá, ezek a programok az irodai munkát segítik. Természetesen nem kizárólag csak irodákban használhatók. Iskolákban és az élet számos területén találkozhatunk velük. Milyen programokról is beszélünk? Szövegszerkesztőkről, táblázatkezelőkről, prezentáció készítőkről és adatbázis-kezelőkről. A világon sokféle irodai programcsomag létezik, hogy ki melyiket használja, ízlés és persze pénztárca kérdése. Mint miden más szoftver esetén, itt is van fizetős, illetve ingyenes verzió. Legismertebb fizetős irodai programcsomag a Microsoft Office. Ingyenes programcsomag például a Libre Office és az OpenOffice. Gyorsan megjegyzem, hogy Magyarországon a Microsoft Office oktatási intézmények, pedagógusok és diákok számára ingyenes, kizárólag oktatási célokra használva! A továbbiakban én a Microsoft Office programokkal foglalkozom. Nem részletes használati utasítást szeretnék adni (ez akár több száz oldal is lehetne), hanem alapvető ismereteket. Aki mélyebben szeretne elmerülni ezekben a témákban, bőven talál hozzá nyomtatott és online információkat magyar nyelven is. Ezeken túl a programok rendelkeznek beépített súgóval (segítő rendszerrel), amelyek igen részletesek, példákkal illusztrálva a problémák megoldását. Ezek az információk természetesen magyar nyelven jelennek meg, Internet elérés szükséges hozzá (ma már ez alapkövetelmény az informatika világában). Mielőtt nekilátnék az alapok ismertetésének, nézzük meg a három legismertebb irodai programcsomag elérhetőségét.

  • Microsoft Office – fizetős, magyar nyelvű – elérhetőség: itt
  • Libre Office – ingyenes, magyar nyelvű – elérhetőség: itt
  • OpenOffice – ingyenes, magyar nyelvű – elérhetőség: itt

Akkor lássunk neki, nézzük át a Microsoft Office irodai programcsomagjának alapjait a különböző területekre lebontva. A kezdetek óta a Microsoft fejlesztette a programcsomagot, különböző verziók jelentek meg. Jelenleg a Microsoft Office 2019 illetve a Microsoft Office 365 a legújabb rendszer. A Microsoft Office 365 vállalatok és az oktatási intézmények számára készült (pedagógusok és diákok ingyen használhatják oktatási, illetve tanulási célokra). A különböző verziók a következők voltak: Microsoft Office 3.0, 4.0, 4.3, 95, 97, 2000, XP, 2003, 2007, 2010, 2013, 2016 és 2019.
Még annyit tennék hozzá, hogy ugyanitt, a web oldalamon, a nyitólapon (Magamról) találhatók a publikációim. Ezek között van a “Microsoft Office 2013 az érettségin” című. Ebben részletesen írtam én is a különböző office programokról. Igaz, hogy a 2013-as verzióról, de ez nem jelenti azt, hogy nem használható az újabb verzióknál. Egy csomó dolog ugyanúgy van a következő verziókban is, ezért az itt leírtak továbbra is használhatóak. Akkor most már tényleg tekintsük át az alapokat, az alábbi listából válasszuk ki a megfelelőt (az oldalak fokozatosan készülnek.

  • Microsoft Word – szövegszerkesztő
  • Microsoft PowerPoint – bemutató készítő
  • Microsoft Excel – táblázatkezelő: itt
  • Microsoft Access – adatbázis-kezelő
  • Microsoft Publisher – kiadványszerkesztő