C# – Fejlesztői környezet


Már említettem, hogy sokféle programozási nyelv létezik, a különböző feladatokhoz más-más a leginkább megfelelő. Bármelyiket is választjuk, szükségünk lesz egy úgynevezett fejlesztői környezetre. Mit is értünk ezen? Ha programot írunk, akkor szükségünk van valamilyen szövegszerkesztőre, egy fordítóra (a számítógép számára érthetővé teszi a programunkat) és hibakeresőre. Mi nem megyünk bele mélyebben a fejlesztői környezetekbe, elég ennyit tudnunk róla. Minden programozási nyelvhez léteznek különböző fejlesztői környezetek. Hogy melyiket választjuk, az rajtunk múlik, de célszerű olyat választani, ami nagyban megkönnyíti a munkánkat. Minél fejlettebb, magasabb szintű egy fejlesztői környezet, annál több segítséget kínál számunkra. Mi most a C# (szísárp) programozási nyelvvel fogunk megismerkedni, ezért ehhez választottam fejlesztői környezetet. Én a Microsoft Visual Studio 2019 Community fejlesztői környezetben fogom a továbbiakban a nyelv alapjait bemutatni (az emelt szintű informatika érettségin is lehet ezt a fejlesztői környezetet választani). Használata ingyenes, letölthető erről a linkről:

https://visualstudio.microsoft.com/vs/

A Download Visual Studio felirat mellett nyissuk le a nyilat, és válasszuk a Community 2019 menüpontot. Ezt követően letöltődik a gépünkre a telepítő program, melyet el kell indítanunk (vs_Community.exe). Alapesetben Windows rendszerben minden a letöltések mappába töltődik le, amit könnyen megtalálhatunk a Fájlkezelőben. Indítsuk tehát el a letöltődött fájlt (dupla kattintással) és a felbukkanó panelen válasszuk ki, hogy milyen komponensekre lesz szükségünk. Sokféle komponens van, de ezek közül nekünk most csak kettő kell, mégpedig a következők: .NET desktop development és az Universal Windows Platform development, melyeket a Desktop & Mobil csoportban vannak. Válasszuk ki őket, azaz tegyünk pipákat kattintással a jobb felső sarokban lévő kis négyzetekbe. Az alábbi képeken a letöltés és a telepítés folyamatát láthatjuk.

 

Letöltés – válasszuk a Community 2019 menüpontot

A telepítés folyamata

Komponensek kiválasztása

Nem kell bejelentkezni

Miután feltelepítettük a Microsoft Visual Studio 2019 Community programot, indítsuk el, és hozzunk létre egy üres projektet, amiben majd dolgozni (programozni) fogunk. A Windows Start menüjében megtalálhatjuk a Visual Studio 2019 menüpontot. Kattintsunk rá, és indul a program. Kövessük az alábbi képeken látható lépéseket.

Színséma kiválasztása

Új projekt indítása

Állítsuk be, hogy milyen projektet szeretnénk készíteni. Nyissuk le a három nyilat balról jobbra haladva, és válasszuk ki azt hogy C#, Windows illetve Console. Utána a két lehetőség közül kattintsunk az alsóra, majd a Next gombra.

Adjunk címet a projektünknek, illetve adjuk meg a mentés helyét.

Elkezdhetünk dolgozni